RSS Feed

Gode råd til når hvalpen flytter ind

Hvad det vil være godt at stå klar med, når man kommer hjem med sin hvalp?

1. Halsbånd (skal kunne gå ned til 25 cm)

2. Hundetegn (lovpligtigt)

3. Line

4. Sele (ca. str. 60 – ikke større)

5. Hundeseng og/eller kurv. Evt. også Vet Bed tæppe.

6. Evt. bur

7. Foder

8. Zoolac (pasta mod dårlig mave)

9. Godbidder og tyggeting

10. Legesager og papkasse

11. Skåle til mad og vand (evt. skobakke)

12. A38

13. Høm høm poser

14. Negleklipper og børste

15. Forsikring

Jeg anbefaler, at man bruger en sele, mens de er små. Det kan give et stort ryk i sådan en lille hals, hvis man kun bruger halsbånd. En sele har også den fordel, at hvalpen ikke kan rykke sig ud af den. Jeg foretrækker en sele, hvor skulderne er fri.

Et Vet Bed tæppe er et blødt og varmt tæppe, der kan fås med skridsikker bagside. Er hunden våd, går vandet ned i tæppet, og hunden ligger stadigt tørt. Den er god at have liggende foran fjernsynet, når der skal hygges sammen med hvalpen. Og så er den også nem at have med, når man skal have hunden med på besøg.

En flatter elsker at bære ting. Det betyder også, at den griber det første af det bedste, når den får trang til det. Det sker med garanti næsten altid, når man kommer hjem til den. Derfor er man selv skyld i, at fodtøjet får sig en bæretur, hvis der ikke er andet at snuppe. Så vil man undgå det, så hav noget legetøj liggende som alternativ til fodtøjet.

Papkasser (uden clips) har en stor underholdningsværdi. Det er godt til de kløende tænder, og så har hvalpe bare, mens de er små (og til tider også, når de er voksne) ødelæggertrang. En papkasse kan rives i mange småstykker, men hellere oprydning efter dette, end at det er et bordben, lister og lign., det går ud over.

Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring på sin hund. Derudover kan man også vælge at tegne en dyrlægeforsikring (sygeforsikring), til hvis uheldet skulle være ude. Dyrlægeomkostninger kan hurtigt løbe op, hvis man er uheldigt. De fleste dyrlægeforsikringer indeholder også en udvidet ansvarsforsikring, der er et krav på nogle træningspladser.

Alene hjemme træning

I den første periode er det selvfølgelig godt at kunne være sammen med hvalpen så meget som muligt. Men man gør den en bjørnetjeneste, hvis man ikke begynder at forbereder den på at være alene hjemme, når den begynder at være tryg i de nye omgivelser. Start med 5-10 minutter og øg så langsomt tiden. Til at begynde med er det nok at gå ind i et andet rum, gerne så den stadig kan se dig. Hvis hvalpen begynder gø, pibe eller hyle, skal du ikke gå ind til den, før at den tier stille. Varer det i længere tid, så gå tilbage, når der er en kort pause i piberiet. Når du går tilbage til hvalpen, så hils kort på den og fortsæt derefter dagen som om intet er hent.

Skal den være alene i længere tid, så skal den selvfølgelig være luftet og gerne også aktiveret (fx søg efter foder/godbidder), så den er klar til at sove. Jeg bruger bestikkelse i form af godbidder, når jeg går fra mine hunde. Man kan også efterlade den med et aktiveringslegetøj som fx en bold med godbidder i. Gør man det, så får man en hund, der nærmet skubber dig ud af døren, når du skal afsted.

Hvor skal hvalpen sove om natten, og hvor skal den være, når den skal være alene hjemme?

I den første tid, efter at man har fået hvalpen hjem, er det vigtigt at opbygge tryghed det sted, hvor det er hensigten, at hvalpen skal være, når den skal sove om natten, og når den skal være alene hjemme. Det gør man bedst ved at sove sammen med den på det udpegede sted, gerne de første 14 dage. Har man en voksen hund, er det ikke tilstrækkeligt, at lade hvalpen være sammen med den. Hvalpen er så meget præget på mennesker, at den vil søge tryghed hos os.

Ved at sove hos den, giver man den ikke alene tryghed, men man har også mulighed for at reagere, når den vågner om natten og skal ud og tisse.

Alternativt til at sove på det sted, hvor man ønsker, at hvalpen fremover skal sove, kan man tage hvalpen og dens kurv med i soveværelset i den første tid. Kurven flyttes så om dagen ud på den plads, hvor det er tiltænkt, at den senere skal sove. Nogle vælger at have hvalpen sovende i et bur/indhegning ved siden af sengen. Så vil den med sikkerhed give lyd fra sig, hvis den vil ud og tisse. Samtidigt vender den sig til at være i bur, hvilket er givtigt, hvis man fx skal have den med på besøg. Så har den et trygt og kendt sted at være på trods af, at den er et fremmed sted.

Hvalpen må ikke få for lille et rum at være i, når den skal være alene, som fx en lille smal gang. De kan få klaustrofobi af for små rum, hvilket medfører, at man får en hund, der ikke er glad for at være alene. Har man ikke en stor baggang, så lad den også komme i køkkenet.

Foder

Når hvalpene er klar til at rejse hjemmefra, vil de være vant til at få foder 3 gange om dagen. I forhold til deres mavers størrelse, så skal de have en ret stor mængde foder pr. dag, hvorfor det skal deles ud på flere måltider. Foderet opblødes i vand og tilsættes A38.

Men men men langt fra alle vil have opblødt foder, når de ikke længere har deres søskende at konkurrere med. Nogle vil gerne have opblødt foder, hvis der blandes lidt sovs, leverpostej eller lignende i. Ved nogle må man kapitulere og give dem foderet uden at bløde det op.

De tager ikke skade af, at smage vores mad, det må bare ikke være hoveddelen af deres kost. Man kan også have held med, at den gerne vil have noget af foderet strøet ud på græsplænen, så det dermed kan benyttes som aktivering. Jeg har selv haft mest succes med at give dem uopblødt foder med lidt aftensmadsrester blandet i ved aftenstid og have tørfoder stående i en skål, som den kan gå og tage af i løbet af dagen – oftest ryger der mest sidst på dagen. Her skal man som altid huske, at den skal have adgang til frisk vand.

Langt de fleste flattere spiser kun det, de har behov for. Derfor kan de have foder stående, uden at de grovæder. Det betyder også, at de ikke spiser samme mængde hver dag, da de vokser i ryk. På fodersække findes foderanvisninger, som angiver, hvor meget hvalpen skal have at spise ud fra deres vægt. Min erfaring er, at denne mængde er alt for høj. Her skal man tænke på, at der ikke er taget højde for de andre godbidder, hvalpen får i løbet af dagen. Mærk på hvalpen. Den må hverken være for tyk eller mager. Er den for tyk, så er det måske godbidderne, der skal sættes ned. Hvalpen har et stort byggeri foran sig og må derfor ikke være for tung for leddenes skyld eller have for lidt at bygge med. Er den for mager, så ”sælger” man måske ikke foderet godt nok, eller også skal man prøve med et andet produkt. Det kan også være nødvendigt at gøre hvalpen selskab, når den spiser. Den er vant til at have dens søskende rundt om sig, når den spiser, og så er der oveni tale om en flatter, der er meget selskabelig.

Jeg anbefaler, at man foder med hvalpefoder, gerne kornfri, til hunde, der har en slutvægt på 30-35 kg til den er 1-1,5 år, hvorefter den kan gå over på voksenfoder. Det er vigtigt, at det er hvalpefoder til den rigtige vægtklasse, da der i hvalpefoder til mindre racer er for mange proteiner, der har den effekt, at hvalpen vokser for hurtigt og dermed får dårlige led.

Når hvalpen skal tilvendes nyt foder, skal dette gøres over ca. en uges tid, så den ikke får dårlig mave. Det nye foder blandes i det gamle, og andelen af det nye foder øges gradvist.

En flatter kan være kræsen, hvorfor det ikke altid er det første foder, man har købt, der er et hit. Så derfor køb ikke store sække foder inden i har fundet det, der virker. Mange dyrehandlere har prøvepakker, som man kan starte ud med.

Renlighed

Mht. renlighed, så sørg for at få hvalpen ud, når den har sovet, leget og spist. Ved disse lejligheder skal den næsten altid noget. Har man en hund i forvejen, skal man være ekstra opmærksom, da den er en god distraktion, når man er ude med hvalpen. Hvalpen glemmer ganske enkelt at besørge ude og kommer først i tanke om det, når den kommer ind igen. Giv den masser af ros, når det lykkedes udenfor. Vil man gerne have, at den kan tisse på kommando, så sig ”tis”, når den sætter sig.

Lad være med at skælde den ud, hvis den har besørget, mens I ikke har set det. Den forstår det alligevel ikke. Men sig NEJ og sæt den ud, hvis I griber den i noget – og ros så udenfor. Det hjælper.

Fortvivl ikke fordi den ellers renlige hund ikke er renlig om natten. Den kan fysisk ikke holde sig en hel nat, før den bliver større.

Motion og hvile

Undgå overdrevent motion. Det ødelægger hvalpens led. En tommelfingerregel siger, at gåturen må vare i så mange minutter som hvalpen er i uger.  Lad være med at cykle og løbe med hunden før den er ca. 1,5 år. Lad ikke hvalpen gå for meget på trapper – bær den eventuelt, hvis I har mange. Lad ikke hvalpen springe op og ned fra bilens bagagerum før den er udvokset, eller før I ikke kan løfte den mere.

Hvalpen sover meget. Når den har lagt sig, så lad den sove til den selv kommer igen, ellers kan den nemt blive overanstrenget. Har man børn, er det vigtigt, at de lærer at lade hunden være i fred, når den har lagt sig i sin kurv, eller hvor den ellers har sit fristed.

En flatter er aktiv, men den kan også aktiveres/stimuleres for meget, hvilket kan resultere i stress. Derfor er det hverken den eller evt. børnene, der skal bestemme hvornår legen er slut. 

Når den vil bide og rende med ting

Når en hvalp søger kontakt, er det ofte med tænderne. Det er ikke altid kun i leg, at den bidder. Den kan også gøre det som en form for tryghed, når man nusser med den, hvor den tygger lidt i hænderne uden at bide hårdt. Det kan være svært at vide hvor hårdt, man må bide, så her skal den guides. Det gør man ved at skrige skingert. Det er den måde, at hvalpene fortæller hinanden på, at nu bidder du altså for hårdt.

Leger man med hvalpen så lær den ordet ”stop” eller ”slut” når legen skal stoppe, så den ved, at nu skal vi falde til ro igen.

Vil den springe op efter hovedet, så tryg den ned og sig nej eller ah ah. Ros den herefter, når den sidder roligt og tager imod kærtegn. 

Mht. at samle tinge op og løbe med det, så er det en flatters natur. Den er avlet for at hente ting til dig. Så uanset om man skal bruge det eller ej, så må man ikke undertrygge dette instinkt. Det kommer der ikke noget godt ud af. Lær den at apportere, uanset om den skal bruges på jagt eller ej. Så kan man bytte med et legetøj eller en godbid, når den har fundet noget du eller børnene har tabt. Løb aldrig efter den med noget i munden og skæld den ikke ud med noget i munden. Kan du undgå, at den tager noget, ved at sige ”nej”, inden den får fat i det, så gør det, men ellers skal du bytte med en godbid eller et interessant legetøj.

Sådan lærer din hund at aflevere legetøjet – YouTube

Besøg

Gæster kommer som regel med en masse energi, når de kommer ind ad døren, som går lige over i hvalpen. Derfor hjælper man hvalpen bedst ved at lukke den væk, ind til at alle gæster er ankommet og kommet ned og sidde. Alternativt kan man holde hvalpen i snor, ind til energiniveauet i både hvalpen og gæsterne har lagt sig. Et godt tyggeben vil være god underholdning for hvalpen.

Tips til træning (links)

Hvalpetræning del 1 – træn kontakt med din hund – YouTube

Hvalpetræning del 2 – opstart af pladsposition/lær din hvalp at gå på plads – YouTube

Hvordan bruges fløjten?